Sevgili okurlarım bu haftaki köşe konumuz da kurkumin ana bileşeni sayesinde güçlü etkilere sahip, Güney Asya temelli hint safranı olarak da duyduğumuz zerdeçaldan bahsedeceğim.
Kullanımında dikkat etmemiz gereken konular:
Kurkuminin vücuttaki emilimi az olması nedeniyle kullanırken karabiberle (piperin) birlikte ve yağda çözülmesi nedeniyle yağ veya yağ içerikli bir gıdayla tüketmemiz gerekmektedir. Tedavi amaçlı sıvı formlar daha etkili olsa da doktor kontrolünde alınmalıdır. Zerdeçal mide rahatsızlığına sebep olabilir ve diyabetli hastalarda kan şekerini çok düşürebilir. Karaciğer hastalığı, safra kesesi taşı olanlar, kanser tedavisinde ilaç etkileşimi olabileceği için doktora danışılmadan kullanılmamalıdır. Hamile ve emziren anneler zerdeçal tüketiminden kaçınmalıdır.
Faydaları:
Kurkumin çok güçlü bir antioksidan ve doğal bir antienflamatuvardır. Enflamatuvar hastalıkların tedavisinde iyileştirici etkiye sahiptir. Kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Yapılan çalışmalarda LDL kolesterolü düşürürken HDL (iyi etkili) kolesterolü düşürücü etkisi gözlenmemiştir.
Zerdeçal leptin direncini azaltması sebebiyle obezite tedavisinde etki göstermektedir.
Beyin, meme ve gastrointestinal sistemdeki organlarda görülen kanser hücrelerinin büyümesini engellediği belirlenmiştir. Birçok çalışmada kemoterapi ile sinerjik etkili olduğu belirtilmektedir.
Diyabet tedavisinde kurkumin, kan glikoz düzeyinde belirgin bir azalma, insülin düzeyinde ise belirgin bir artış sağlamaktadır. Yaşa bağlı diyabet komplikasyonlarını önlediği bulunmuştur. Glikolize hemoglobin düzeylerini belirgin şekilde azalttığı saptanmıştır.
Yapılan bir çalışmada kurkumin verilmesinin nörodejeneratif hastalıklarda koruyucu ve tedavi edici özelliğe sahip olduğu belirlenmiştir. Kurkumin normal beyin aktivitesi için önemli olan proteinlerin düzeylerini arttırmaktadır. Alzheimer hastalığının ilerlemesini engelleyici etkisi çalışmalarda görülmektedir.