Deniz ürünleri sağlıklı bir beslenmenin önemli bir parçasıdır. Özellikle hava ısısının artışı ile balık tüketme isteğinin azalması görülse dahi omg3 ihtiyacı devam etmektedir. Esansiyel omg3 yağ asidi ihtiyacını vücudumuz dışarıdan sağlamak zorundayız. Elzemdir ve vücut kendi kendine üretememektedir.
Omg3 içeriğindeki EPA – DHA bileşiği sayesinde kanser riski azalmaktadır. Kalp damar hastalığı riski azaltmaktadır. Enflamasyon riski azaltmaktadır. Özellikle yaşlılarda hastalık riskini azaltmaktadır. İltihabi hastalık süreçlerinde omg3 desteği ihmal edilmemelidir. Omg 6 tüketimi ile omg3 ihtiyacı artmaktadır ve bizim gibi çiçek yağı bol tüketen bir toplum için yeterli balık tüketimi yapmayan tüm bireyler diyetisyen ve doktorlarına danışarak omg 3 desteği almayı kendilerine zorunlu tutmalıdır. Kanın vizkozitesini azaltarak daha akışkan hale gelmesini sağlamaktadır. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan bireyler takviye kullanmamalıdır.
Balık tüketiminde dikkat edilmesi gerekilen en önemli konu cıva gibi ağır metal içeriğidir. Ağır metaller karaciğer hastalıkları ve sinir sistemi hastalıklarına neden olabilmektedir. Özellikle hamile bireyler için tehdit unsuru olmaktadır. Anne karnındaki fetüste doğumsal anormaliler görülmesine neden olabilmektedir. Fosil yakıtların ve atıkların yakılması sonrası suya karışması yoluyla yayılmaktadır. Büyük balıklar küçük balıkları yiyerek bünyelerine daha fazla ağır metal almaktadır. Önceliğimiz küçük balıklar olmalıdır. Metil civanın en yüksek oranda bulunduğu balıklar köpek balığı, kılıç balığı, kral uskumru gibi yırtıcı balıklardır. Bu balıkları tercih etmemeliyiz.
Bol mutlulukla geçen bir hafta diliyorum. Sevgilerle..