Sevgili Okurlarım. Konya’mızın yazılı basındaki yeni yüzü Konya Bakış Gazetesi’nde sizlerle hafta bir köşe yazılarıyla beraber olacağız. Tüm okurlarımıza Merhaba diyor ve ilk köşe yazıma başlıyorum.
Sevgili okurlarım bu hafta köşe yazımda mevsim geçişlerinde enfeksiyondan uzak kalmak adına bağışıklık güçlendirici besinlerden bahsedeceğim. Öncelikle hiçbir besinin tek başına vücudu savunmasını bekleyemeyiz ve besin tüketiminde en özen göstereceğimiz konu besin gruplarından dengeli tüketmek olmalıdır. Özellikle protein, enerji ve vitaminlerden zengin beslenilmezse hastalık durumunda vücut kendi dokularını harcamaya başlar. Savunma becerisini yeterince gösteremez.
Bağışıklık güçlendirmede etkili olan vitaminler portakal, limon, yeşil yapraklı sebzeler, domates gibi besinlerde zengin bulunan C vitamini; hayvansal gıdalar ve süt ürünlerinde zengin bulunan A vitamini, fındık, fıstık, badem, ay çekirdeği gibi yağlı tohumlarda bol miktarda bulunan E vitamini; tam buğday ürünleri ve hayvansal gıdalarda zengin içeriği bulunan B vitaminini almaya özen göstermeliyiz. Akyuvar hücrelerini çoğaltarak çeşitli hastalıklara karşı vücudun savunma sisteminin güçlenmesine yardımcı olan D vitaminini almak için güneş den faydalanmayı ihmal etmemeliyiz.
Sağlıklı bağırsak güçlü bağışıklık sistemi anlamına gelmektedir. Bağışıklık hücrelerinin büyük çoğunluğu bağırsaklarda üretilir. Bağırsak sağlığı için önemli olan 2 esas konu ise yeterli posa alımı, probiyotik ve prebiyotiklerdir.
Günlük beslenmede önerilen yeterli posa alımı 25-35 gramdır. Günde 2-3 porsiyon meyve, 1-2 porsiyon sebze tüketmeye özen göstermelisiniz. Meyveleri kabuklu tüketmek, tam tahıllı ekmek tercih etmek, pirinç yerine bulgur pilavı tüketmek, her gün salata tüketmek posa alımınızı arttırmada etkilidir. Hafta da 2-3 porsiyon kuru baklagil tüketmelisiniz. Günlük yeterli posa alamadığınızı düşünüyorsanız 1-2 yemek kaşığı buğday veya yulaf kepeğini günlük tüketiminize eklemenizi tavsiye ederim.
Probiyotikler sindirim sisteminde yararlı etkileri olan canlı mikroorganizmalardır. Bağışıklık ve sindirim sistemimizi desteklemede önemli role sahiptir.Yoğurt, kefir, şalgam, tarhana, boza gibi geleneksel ürünler de bulunmaktadır. Doktor ve diyetisyen tavsiyesiyle tablet takviyesi alabilirsiniz.Probiyotik bakterilerin büyüme ve gelişmesini sağlayan ve daha etkili olmasına yardım eden sindirilemeyen karbonhidrat bileşiklerine prebiyotik adı verilmektedir. Probiyotik takviyesine prebiyotiklerin eşlik etmesi önemli bir konudur. Prebiyotik içeren besinlerin başlıcaları enginar, kereviz, pırasa, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, muz, yer elması, hindiba, tam tahıl ürünleri ve kurubaklagillerdir.
Zerdeçal antienflamatuar ve antioksidatif etkiye sahiptir. Zerdeçal tüketirken kurkumin etkinliğini arttırmak için karabiber ve zeytinyağı da kullanmak gerekir.
Sarımsak yapılan bir araştırmada sarımsak takviyesi almayan grupta 2 kat daha fazla soğuk algınlığı gözlemlenmiştir.
Sağlıklı beslenmenin yanında bağışıklık sistemini güçlü tutmak adına sigara ve alkolden uzak durulması, stresi en aza indirmek, düzenli egzersiz yapmak, yaşantımızda hijyene özen göstermek, yeterli uyku almak, sağlıklı kiloyu korumak önemli etkiye sahiptir.