Sevgili okurlarım bu hafta köşe yazımda hipotiroidi hastalığın da beslenme tedavisinden bahsedeceğim.
Tiroit bezi adem elması olarak bilinen kıkırdak yapı ve köprücük kemiği arasın da kalan boşluğun üst kısmında kelebek şeklinde bir organdır. Tiroit bezi vücut ısısının korunmasında; beyin, kas ve diğer tüm sistemlerin çalışmalarını sürdürmesinde ve vücudun enerji kullanımında etkili olan T3 ve T4 hormonları salgılar. Tiroit bezlerinin daha yavaş çalışması ve bu hormonların salgılanmasında azalma durumuna hipotiroidi hastalığı denilir. Hipotiroidi durumunda bazal metabolizmanın yavaşlaması sebebiyle; bağırsakların yavaş çalışmasıyla kabızlık, kalp hızında yavaşlama, akciğer kaslarının zayıflaması ve akciğer fonksiyonu bozulmasıyla halsizlik, menstrüel(adet) döngüsünde bozulmalar, daha az terleme durumuna sebep olabilir.
Hipotiroidi hastalığında hastalığa neden olan etmen çok önemlidir. Otoimmün etkili mi? İyot yetersizliğinden mi? Fe yetersiz mi? Selenyum yetersiz mi? Bu sorunun kaynağı öğrenilmeli çünkü eğer selenyum ve demir yetersizse ne kadar iyot artırılsa da etkili olmayacaktır.
Beslenmede dikkat edilmesi gerekenler!
Beslenmemizde demiri arttırmalıyız. Tiroit hormonu demirle birlikte çalışmaktadır. Demir içeriği yüksek besinler: Karaciğer, kırmızı et, hindi, tavuk (but kısmı), yumurta sarısı, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagil, kuru meyveler, yağlı tohumlar (fındık, badem, ceviz gibi), susam, pekmezdir. Hayvansal besinlerdeki demir emilimi bitkisel besinlere göre çok daha fazladır. Et ne kadar koyu olursa hemoglobin içeriği yüksekliği nedeniyle o kadar fazla demir içermektedir. Emilimi arttırmak için C vitaminiyle birlikte tüketebilirsiniz. Örneğin limonlu salata eşliğinde et veya portakal suyu eşliğinde et tüketilebilir. Yemeklerden sonra 2 saat boyunca emilimin etkilenmemesi için çay kahve tüketmemeye özen gösterin.
Tiroit bezi iyotla çalışmaktadır. Hipotiroidi olmamak veya gelişmesini engellemek için iyot tüketimini arttırmalıyız. İyot iyotlu tuz ve deniz ürünlerinde zengin içerikli bulunmaktadır. Tavuk, yumurta, süt, beyaz peynir, yoğurt, bazı tahıllar ve ıspanak da bulunmaktadır. Tuz alımında iyotlu ibaresi bulunmasına dikkat edilmelidir.
Guatrojen besinleri (lahana, karnabahar, brokoli, şalgam, turp, soya fasulyesi) tüketmemeye özen gösterin.
Selenyum tiroit üretimi ve tiroit hormonu dönüşümünde etkilidir. Selenyum içeriği zengin kaynaklar: deniz ürünleri, et, yağlı tohumlar (fındık, badem, ceviz gibi) ve tam tahıllardır.