Sevgili okurlar…
Hemoglobin demirle buluştuktan sonra dokulara oksijen taşıyarak metabolizma hızımızı dengeler. Hayati fonksiyonlarımızın da dengelenmesin sağlamaktadır.
Demir eksikliğinde pkos, insülin direnci, regl düzenlikleri görülmektedir. Bu rahatsızlıklar da kilo verme sürecinin zorlaşmasına neden olmaktadır.
Demir eksikliğinin en temel belirginliği avuçların soluk renkte olmasıdır. Üşüme, saç dökülmesi, halsizlik, yorgunluk, deri kuruluğu gibi etkilerde eksikliğinde görülmektedir.
Demirden zengin kaynaklar: Karaciğer, kırmızı et, tavuk (but kısmı), yumurta sarısı, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagil, kuru meyveler, kuru yemiş, pekmez ve susamdır.
Fe emiliminin gerçekleşmesi için C vitamini alınmalı ve mide asidik olmalıdır. Karbonat, mide koruyucu gibi mideyi bazik yapan ürünleri demir takviyesi yaparken özellikle kullanmamalıyız. Demir içeriği zengin besinleri limonlu salata, portakal suyu gibi C vitaminleriyle birlikte almaya özen göstermeliyiz.
Çayın demir emilimini engellediği unutulmamalıdır. Yemekten en az 1 saat sonra çay tüketilmelidir. Rutin kan tahlillerinde demir, demir bağlama kapasitesi, ve ferritin değerlerine bakılarak demir eksikliği veya demir eksikliği anemisi olduğuna karar verilmektedir. Demir ilacı sabah ve akşam aç karna tüketilmelidir. Tiroit ilacı kullanımında demir takviyesi kullanırken doktorunun yönlendirmesi önemlidir.