Anne sütü ilk bağışıklanma yoludur. Mucizevi bir şekilde içeriğe sahip olarak yenidoğan bebekler için korunaklı örnek besindir. Gastrointestinal sistemi immünoglobulinle kaplar.
İlk 5 gün kolostrum sütü (proteinden zengin ve koyu sarı renkli), 7.-14. Gün geçiş sütü (içeriği kolostrum ve olgun sütün ortasıdır), 15.gün sonrası olgun süt (yağ oranı yüksek) gelmektedir.
Anne sütü D vitamini K vitamini harici tüm besin gereksinimini karşılamaktadır. K vitamini için aşı yapılmaktadır. D vitamini takviyesi ise doktorlar takviye olarak doğum sonrası vermektedir. Anne sütünün protein ve mineral içeriği düşüktür. Bebeklerin böbreklerine uygun içeriktedir. Kazein oranı düşüktür. Demir ve emilim oranı fazladır. A ve C vitamini yüksektir. Enzim sistemi için ilk aylarda gereksinimi fazla olan kolesterol içeriği yüksektir. Merkezi sinir sistemi için gerekli olan laktozun içeriği yüksektir. 130 tane oligosakkarit içermektedir. Alerjen protein olan betalaktoglobulin yoktur. Büyüme için esansiyel olan linoleik asit(omg6) inek sütüne göre 6-7 kat fazladır. Bebeği alerjenlere karşı koruyan SigA içermektedir.
Anne sütü bebeği obeziteye karşı korumaktadır.
Beslenmenin kontrolü bebektedir. Leptin, adiponektin, grelin iştah kontrol eden hormonlar içermektedir. Tam emme (15dk) ile yağ içeriği fazla alınarak bebeği doyurur. Mama ile beslenen çocuklarla anne sütü ile beslenen çocukların kilo olarak kıyaslanması doğru değildir.
Anne sütü yeterliliği günde 5-6 kez bez ıslatma ve ayda minimum 500g kilo artışı ile anlayabiliriz.
Anne sütü saklanması 3 saat oda ısısı, 3 gün buzdolabı, 3 ay dondurucuda kalabilmektedir.
Anne sütü bebeği solunum yolu, üriner sistem ve kulak enfeksiyonuna karşı korumaktadır. Çocuğun ishal olmasını engellemektedir. Bebeği astım ve diyabete karşı da korumaktadır.
Anne sütü anneyi anemi, osteoporoz, göğüs kanseri, over kistine karşı korumaktadır. Emzirenlerin insülin gereksinimi azalmaktadır.
Mutlu ve neşeli bir hafta sonu diliyorum. Sevgilerle..