- Hürmetler hocam Söyleşimize sizin bir duanızla başlayalım mı?
- Allah sa’yinizi meşkûr, zenbinizi mağfur, hizmetinizi makbul eylesin.”
- Hocam İnsan yetiştirmeyle ilgili efsanevi bir sözünüz var ne buyurmuştunuz?
- “Ben bir insanın yetişmesi için bin münafığın kahrını çekerim! İnsan bahçıvanıyız biz, bu kahrı seve seve çekeriz!”
- Hocam, boşa geçen ya da değerlendirilemeyen yılların kazası yapılır mı?
- Sadece namazın, orucun kazası olmaz. Taksiratla geçen yılların da kazası olur. Kaza edeceksiniz. Bundan böyle daha çok çalışarak, daha çok hayır yaparak, insaniyete İslamiyet götürecek talebeler okutarak, ağzınızı kapalı tuttuğunuz yılların konuşmalarını, cihadlarını da yapacak İmamlar, hatipler, vaizler, müftüler, muallimler yetiştirerek kaza edeceksiniz
- Hocam insan aczini bilirse nasıl bir sonuç ortaya çıkar?
- İnsan insanlığını bildikten sonra muhakkak ki aczini bilir. Aczini de ne kadar iyi bilirse, onu Cenab-ı Hak yükseltir de yükseltir.
- Hocam Kitap yazmanızı rica eden bir gazeteciye ne cevap vermiştiniz?
“ – Bir kalpten bin kitap çıkar, fakat bin kitaptan bir kalp çıkmaz!"
- 1949 yılında hicaza gittiniz, orada yeğeniniz Ali Ulvi Kurucu’yla karşılaştınız. Ali Ulvi Kurucu size memlekette olan biteni sordu, siz de bir umut belirdiğini, İmam Hatip Liselerinin açılacağını söylediniz. Ali Ulvi Kurucu ise “ilerisi olmayan bir okula kim evladını gönderir ki” dedi. Bunun üzerine siz neler söylediniz?
- “Haklısın evladım ama Allah, İslam’ın bütün dinlere olan hâkimiyetini göstermeyecek mi, bunu vaat etmiyor mu? Allah’tan daha doğru sözlü kim var ki?”
- Ali Ulvi Kurucu “amcacığım memleketimizden haberimiz pek olmuyor, her şey battı, bitti biliyoruz. Bundan dolayı hayret etmiş bulunmaktayım” deyince, siz ağlayarak neler söylediniz?
- “Batmadı da, bitmedi de elhamdülillah. O devirler bir kefaret dönemleriydi, borcumuz vardı ödedik. Ödeyebildiğimiz kadarıyla ödedik. Kapı az aralanır gibi oldu, bir ışık gözüküyor. Bir damla ışık, bir sürü yeri ışıtır değil mi? Işıyacak, ışıyacak…”
- Hocam, “Hocam, okulda bir derse de siz girseniz” diye teklifte bulunan idarecilere ne cevap verdiniz?
- “Evladım, ben bugünler için geldim bu dünyaya, bir değil beş ders okutacağım inşallah. Ama bir müddet bana müsaade edin, yeni binamızı tamamlayalım, ondan sonra başlarız derslerimize. Şimdi derslere başlayacak olursak, sağa sola koşuşturduğumuz için, köy ve kasabaya gidip öğrenci ve yardım topladığımız için, dersleri aksatabiliriz. Herkesin bir tuğlası olsun istiyorum, herkes nasib alsın bu haseneden, hiçbir kimse mahrum kalmasın istiyorum”
- Hocam sizin derdiniz nedir? Siz bahçıvan mısınız?
- Bunlar beni talebe yetiştirmekten uzaklaştırmak istiyorlar, ama ben adam yetiştirme bahçıvanıyım. Bir talebenin yetişmesi için bin münafığın kahrını çekerim. Bu uğurda yoluma çıkan engellerin kahrını çekerim, hem de seve seve. Bir bahçıvan bir gülü yetiştirirken elleri kan revan olur. Bizler de Gül-i Muhammedîler için bu kahrı çekeceğiz, çare yok bu bahçeye biz bakacağız”
- Hocam kitaplarla ilgili önemli olan nedir?
- Evladım, mühim olan, okunan kitapları, yaşanan bir hayat haline getirmektir... İrfandan, ilimden, zikirden, fikirden maksad, ruhun nefs-i emmâreye hâkim olmasıdır. İnsanın, nefsin elinden kurtulup, ruhun emrine girmesidir.
-
- İlim neye bağlıdır hocam?
- İlim, üç şeye bağlıdır; istidat, zeka, sebat.
- Hocam insan olma çok mu zor?
- Oğlum, her şey olmak kolay oluyor da, insan olmak zor oluyor.
Ahlâk, fazilet, sabır, metânet, ferâgat, aşk..
Bunların hayvanî sıfatlara galip gelmesi lazımdır. Kendine devamlı surette:
İnsan olamadım, insan olamadım, her şey olunuyormuş da insan olunamazmış diyeceksin.
- Hocam gönlümüz nasıl olsun?
- Gönlümüz alçak fakat himmetimiz yüksek olsun.
- Hocam bir müslüman nasıl olmalıdır?
- "Bir kimse 'benim âdetim, benim mûtâdım, benim prensibim' demeye başladıysa, o kişi nefsinden konuşuyor demektir. Âdetimiz de, prensibimiz de Resûlullâh Efendimiz'in (s.a.v.) mübârek sünnet-i seniyyesidir. Başka da söze gerek yoktur..."
- Hocam yapılan dualarla ilgili ne buyurursunuz?
- Bunca duâ'nın bir müstecabı mutlaka vardır.
- Hocam İnsan olmak çok mu zor?
- "İnsan alim oluyor da amil olamıyor,
Amil oluyor da ihlas sahibi olamıyor,
İhlas sahibi oluyor da insan-ı kâmil olamıyor."
- Hocam kader konusunda kafalar bazen karışıyor neler söylersiniz?
- Hiç kimsenin kaderi başkalarının elinde değildir hepsi Allah'ın elinde mahfuz ve meknuzdur. Ama insan bazen içine düştüğü bunalımdan çıkmak için başkalarının yardımına ihtiyaç duyar. Böyle bir müesser kalbin sahibi insanın kaderin değiştirmiş intibaı verir. Bu şu demek oluyor; insanların en buhranlı ve bunalımı dönemlerinde bile bir çıkış yolu gösterecek aydınlık ruhların insana Ümit bahşettiği anlar hiç eksik olmaz. Karanlıkla aydınlık, gece ile gündüz, Nur ile zulmet hep beraber yürür ikiz kardeşler gibidir...
- Hocam gül ile ilgili bir beyitiniz vardı okuyucularımızla paylaşabilir misiniz?
- Sevgili için başkasına minnet ettiğimi ayıplama!
Bahçıvan bir gül için bin dikene hizmet eder.
- Hocam ömrümüzü nasıl değerlendirmeliyiz?
- ...Ömrü ve sıhhati, gençlik ve serveti ganimet bilin! Allah için harcayın! Ya bu deveyi güdeceğiz, ya bu deveyi güdeceğiz. Sahtekarlar, başka nere gideceğiz?
- Hocam “3 yerde aklım başımdan gider” diyorsunuz nereler onlar?
- Benim üç yerde aklım gider: Namazda, misafirim geldiğinde, Efendimizin ismi anıldığında. Biz Sahib-i Saadet Meab’dan fetvasını aldık, hiçbir şey lazım gelmez”
- Hocam sizin dördü biraradanız var nedir onlar?
- kızmayacan, kızdırmayacan, kırmayacan, kırılmayacan”.
- yaptığınız bir dua ile söyleşimizi tamamlayalım
- Allah'ım, günahlarını affettiğin sıddıklardan eyle.
Onların sohbetlerine, zikirlerine ilhak eyle ya Rabbi!
Hacıveyiszâde Mustafa Kurucu Hocamızı Hasret ve Rahmet İle Anıyoruz..