Prof. Dr. Nurullah Genç’in bu üç kelimelik cümlesi insanı motive edebilecek en güzel cümlelerdendir.
Bunun tersi de geçerlidir. “Başarısızlık daha büyük bedel ister.”
Hayatınızın en bakir dönemi olan ortaokul, lise ve üniversitede başarının bedelini öderseniz ömrünüzün kalan bölümünde bu çabanızın meyvesini devşirirsiniz. Bu dönemde başarının gerektirdiği şeyleri yapmazsanız bunun faturasını bir ömür boyu ödersiniz.
Burada Mümin Sekman’ın şu sözünü hatırlayalım: ”Başarının bedelini bir dönem için ödemeyenler, başaramamanın bedelini bir ömür boyu öderler...”
Allah (cc) da başarının ancak çalışma sonunda elde edileceğini yüzyıllar öncesinden bize bildirir ve buyurur ki: ”İnsan için ancak çalıştığı vardır.” (Necm 39)
Hayatın her alanında başarılı olanların geçmiş hayatlarında büyük bir emek ve alın teri vardır. Biz onların sadece son anlarını şampiyonluk anlarınızı görüyoruz.
Dünya Bilardo şampiyonu Semih Saygıner’e soruyorlar: “Kim kazanır?” diye. O da: “ Çok çalışan kazanır.” diyor.
Bu hususu Picasso’nun yaşadığı şu olay çok güzel bir şekilde anlatır.
Picasso bir lokantada otururken garson onu tanır... Ve ona bir kağıt uzatıp üzerine bir resim çizmesini ister.
Picasso kırmaz ve hemen bir resim çizer. 5 dakika içinde kağıdı garsona verir ve bin dolar ister.
Garson çok para istediğini vurgulayarak “Ama 5 dakikada çizdiniz. Bunun için bin dolar mı istiyorsunuz” diye tepki gösterir.
Picasso’nun cevabı: Sadece 5 dakika değil, 40 yıl artı 5 dakika...
Başarı da en önemli unsurlardan birisi de vazgeçmemektir. Her yenilgiyi tecrübe hanesine bir basamak yapmak gerekir. Üstad Sezai Karakoç’un muhteşem dizesiyle “Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır.”
Efsane basketbolcu Michael Jordan’ın şu sözü de bu konuda oldukça ufuk açıcıdır: “Kariyerim boyunca 9000’den fazla başarısız atış yaptım, 300’den fazla oyun kaybettim, 26 kez oyun kazandıracak atışı ıskaladım.. Çabaladıkça başarısız oldum, başarısız oldukça çabaladım. Başarımın sırrı işte budur. ”
Biz mü’minlerin hedefi iki dünya başarısıdır. Sadece bu dünya başarısı için çalışırsak o ölümle birlikte sona erer. Bu az ve geçici bir başarıdır. İki hayat başarısı için çaba gösterdiğimizde buradaki başarımız ebedi hayatımızı da olumlu şekilde etkileyecektir.
Allah (cc) bizi iki hayat güzelliğini elde etmeye yönlendirir: “Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver.” ( Bakara 201)
Mutlu sonla biten bir film gibi bir başarı ve müjde haberi :“Onlara şöyle denecektir. Geçmiş günlerde işlediğiniz güzel amellere karşılık, şimdi afiyetle yiyiniz, içiniz.” (Hakka 24)
Cennet bedel ister. Hepimizin verebileceği kadar bedel ister. Kimseden gücünün üstünde bir şey istemez.
Hazır mıyız?