Milli Eğitim Teşkilatının Görünmeyen Kahramanları

Abdülkadir Karabayır

Ülkemizin insanlarına en iyi şekilde hizmet vermek için, devlet teşkilatı yönetimi bakanlıklara bakanlıklar ise kendi içerisinde yapılanarak hizmet birimlerine ayrılmışlardır.

Bu hizmet birimlerini yönetmek için ise devlet memur tahsis etmiştir. 657 sayılı devlet memurları kanununa göre “Memur, mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır.” denmektedir.

Bu yazımızda ise özelde Milli Eğitim Bakanlığının teşkilat yapısında yer alan memurlara değineceğiz.

14 Eylül 2011 Resmi Gazetede yılında yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (652 KHK) ile Milli Eğitim Bakanlığının görevleri belirlenmiştir.

Yine aynı Kanun Hükmünde Kararnamede ise Bakanlık Teşkilatı “merkez, taşra ve yurtdışı teşkilatından oluşur.” Denmektedir.

Genelde Devletimizin iş ve işlemlerinin yürütülmesinde özelde ise Milli Eğitim Bakanlığının iş ve işlemlerinin yürütülmesinde memurların önemine değineceğiz.

Milli Eğitim Bakanlığımızın her türlü iş ve işlemlerinin düzenli bir şekilde yürütülüp, amirlerine karşı düzenli bilgiler sunan Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni kadrosundaki memurlar, ilçe ve il milli eğitim müdürlüklerinin hafızası konumundadır. Yine okullarımıza gelen ödeneklerin, öğretmen ve personelin maaş işlemlerini yapan mutemet memurları devletimizin parasını en iyi ve düzenli harcama yapmak için görevlendirilmiş memurlardır.

Eğitim ve öğretimin her kademesi için ulusal politika ve stratejileri belirlemek, uygulamak, uygulanmasını izlemek ve denetlemek, ortaya çıkan yeni hizmet modellerine göre güncelleyerek geliştirmek Bakanlığımızın en temel görevlerinden olup bu işlerin en temelinde yine Bakanlığımızın temel taşı memurlardır.

Ayrıca okul/kurum ile vatandaşların arasında da köprü vazife gören kimseler memurlardır. Peki iyi bir memur nasıl olmalıdır. Kanunda ifadesini bulan memurun görev ve sorumlulukları şunlardır.

Devlet memurları, kanun ve mevzuatta belirtilen görevleri, bağlı bulundukları hizmet birimlerinde zamanında ve eksiksiz bir şekilde yapmakla yükümlüdür. 657 numaralı kanunda, “görevlerinin iyi ve doğru yürütülmesinden amirlerine karşı sorumlu” olduğu belirtilen devlet memurlarının yerine getirmekle yükümlü olduğu bazı sorumluluklar bulunmaktadır. “Devlet Memurları Kanunu” ile çerçevelendirilen sorumluluklar şunlardır; yetkili amir tarafından verilen görevleri kanuna uygun bir şekilde yerine getirmek, hiyerarşiye bağlı olarak alınan emri, anayasaya aykırı olması durumunda yerine getirmemek, vazifeyi yerine getirirken dil, din, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmemek, yurt dışında yerine getirilen görevlerde devlet itibarını zedeleyecek bir davranışta bulunmamak, Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına sadık kalmak, iş birliği içerisinde çalışmak, kanunda belirtilen kılık kıyafet kurallarına uymak, kamu hizmetinde kullanılan araç gereçleri şahsi amaçlar için kullanmamak, kendilerine teslim edilen devlet malını korumak temel görevleridir.

Bu bağlamda, memur görevini en iyi şekilde yapmak üzere her daim hazırdır.

Kaynakça:

1. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu

2. 652 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.