Ekonomist Sinem Karabaşak Toplan: “Finansal okuryazarlık, hayat okuryazarlığıdır.”

“Gelecek Benim" Podcast serisinin bu haftaki konuğu Ekonomist Sinem Karabaşak Toplan, finansal okuryazarlığın sadece terimleri bilmekle değil, hayatı doğru okumakla ilgili olduğuna dikkat çekti.

Katılım Emeklilik Digizoo katkılarıyla, DB Positive ve Sosyalink Podcast Agency iş birliğiyle hazırlanan “Gelecek Benim” podcast serisinin bu haftaki konuğu, Ekonomist Sinem Karabaşak Toplan oldu. Moderatörlüğünü Cenk Doğar’ın üstlendiği podcast programında Toplan, gerek ebeveyn ve gerek çocuklar için finansal okuryazarlığın hayati önemini vurguladı. Toplan, “Anne babalar para konusunda yüzeysel davranıp, çocuklara geçiştiren cevaplar veriyor. Küçük yaşta çocuklara kredi kartının da bir para ilişkisi olduğunu, buradaki ödeme dengesinin ne olduğunu, harcamayı çok kaçırırsa neler olabileceğini anlatmamız gerekiyor,” dedi.

EZBERLENMİŞ MODELLERDEN ÇIKMALIYIZ

Ezberlenmiş yatırım modellerinden çıkmanın önemine de değinen Toplan, geliri artırmanın ve giderleri kısıtlamanın yanı sıra finansal hedefler belirlemenin ve hesaplamanın önemini vurguladı. Ekonomist Sinem Toplan, yatırım yaparken belirlenen hedeflerin önemine değinirken, “Biz yüzyıllardır ana baba usulündeki öğretileri değiştirmemeye direnmiş bir toplumuz. Bugüne kadar yaşamış olduğumuz krizler de bize hep altına sımsıkı sarılma duygusu vermiş. O yüzden bu dinamikleri kıramıyoruz, “ dedi. Yatırım yaparken belirlenen hedeflerin olmamasının yatırımın anlamını kaybettireceğini vurgulayan Toplan, çocukların finansal eğitiminin erken yaşta başlaması gerektiğini savundu.

“ÇOCUĞUN PARAYLA TANIŞTIĞI YAŞ 3”

Cambrige Üniversitesinin yapmış olduğu bir araştırmaya göre çocukların parayla tanıştığı yaşın 3, para harcama alışkanlığının oluştuğu yaşın ise 7 olduğunu belirten Toplan, bu nedenle çocuklara paranın işlevini ve hedeflerini öğretmenin önemini vurguladı. Bireysel Emeklilik Sistemi'ni tasarruf modeli olarak tanımlayan Toplan, paranın nerede değerlendirileceğine doğru karar vermenin önemini vurguladı.

PARANIN KRALİÇESİ

Ekonomist Sinem Toplan, "Paranın Kraliçesi" adlı sosyal medya hesabı aracılığıyla şirketlerin bireylere ve topluma finansal konuları basit bir dille aktardığını ifade etti. Toplan, üniversitelerin kendisini yoğun bir şekilde davet ettiğini belirterek, "Paran kadar konuş" adında bir program düzenlediklerini ve toplumda "Paran varsa konuş, yoksa sus" algısını değiştirmenin önemine vurgu yaptı. Ekonomik büyüme için yeni girişimcilere ve istihdama ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Toplan, paranın daha etkin bir rol oynayacağına inandığını dile getirdi.

DİJİTAL ÇAĞ DAHA VERİMLİ HALE GELECEK

Ayrıca, Toplan geleceğin parlak göründüğünü ve bunun nedeninin harika bir gençlik olduğunu vurguladı. Gençlerin yeni alanlar yarattığını ve gelecekte paranın değişeceği bir modelin oluşacağını belirten Toplan, iş modellerinin değişeceğini ve dijital çağın daha verimli hale geleceğini söyledi. Ancak, iklim krizi, sürdürülebilirlik ve gıda kıtlığı gibi sorunlara dikkat çekerek, bu sorunların farkına varmanın önemine değindi ve farkındalığın kaybolması durumunda büyük zorluklarla karşılaşabileceğimizi belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri