Türkiye’de işsizlerin işe girmelerine olanak sağlayacak yeni bir model uygulanmaya başlıyor. İşgücü Uyum Programı ile işsiz vatandaşlar önce eğitim alacaklar sonra ise haftada 3 gün çalışma imkanı bulacaklar. Bu programa katılan vatandaşlara ise günlük cep harçlığı verilecek. Programın detayları Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile belli oldu.
SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
Kamu kurumları İşgücü Uyum Programı kapsamında personel almak istediklerinde verilecek olan eğitimleri İŞKUR’a sunacaklar. İŞKUR bunu uygun görüp onaylarsa başvurular alınmaya başlanacak. Bu verilecek eğitimlerin konuları ‘engelli, yaşlı ve hasta bakımına yönelik faaliyetlerin desteklenmesi, çocuk bakım işleri, tarımsal üretim ve hayvancılık, ağaçlandırma, kamusal alanların temizlik, bakım ve onarım faaliyetleri, geri dönüşüm ve atık imha faaliyetleri, parkların ve yeşil alanların korunması ve geliştirilmesi, biyolojik çeşitlilik ve doğal yaşam alanlarının restorasyonu, spor ve kültür faaliyetlerinin desteklenmesi’ gibi çeşitli alanlarda olabilecek.
KAÇ KİŞİ ALINABİLECEK?
Kamu kurumlarının İşgücü Uyum Programı kapsamında alabilecekleri personel sayısı da belli oldu. Buna göre kurumların kaç tane sigortalı personelleri varsa onun yüzde 30’una kadar kontenjan istenebilecek. Bu kontenjan da İŞKUR tarafından onaylanarak işleme sokulabilecek. Personel alımları bu şekilde yapılabilecek.
10 AY SÜRECEK!
Program kapsamında personel alımı yapıldığında ilk dört hafta eğitim verilecek. Haftada 37,5 saat bu kişiler eğitim alacaklar. Haftanın 5 günü bu eğitimler uygulanacak. İlk 4 hafta tamamlandığında ise bu kişiler çalışmaya başlayacaklar. 5. haftadan itibaren haftanın 3 günü çalışma yapılacak ve haftalık çalışma saati 22,5 saat olabilecek. Programın son 2 haftasında ise kişilerin iş bulabilmeleri için iş arama eğitimleri verilecek. İşgücü Uyum Programı en fazla 10 ay sürecek.
NE KADAR ÖDEME ALACAKLAR?
İşgücü Uyum Programı kapsamında kamu kurumlarında çalışmaya başlayanlara standart bir maaş ödemesi yapılmayacak. Bu kişiler cep harçlığı alabilecekler. Cep harçlığının tutarı çalışılacak kamu kurumun yönetim kurulu tarafından belirlenecek. Bu tutar çalışılan gün sayısı ile çarpılarak ödemeler hesaplanacak. Bu tutar günlük 566 TL’den az olamayacak. İlk ay toplamda 11.320 TL ödeme yapılacak. Ayrıca programa katılım sağlanan günler için SGK primleri de ödenecek. İzin kullanılan günler için ne cep harçlığı verilecek ne de SGK primi ödenecek.