Konya’nın parlayan yıldızı Konya kâğıt

Konya’nın parlayan yıldızı Konya kâğıt

Konya Kâğıt yaptığı çalışmalarla kağıt sektöründe hem Türkiye’de hem de dünyada yıldızını parlatıyor.

Konya Kâğıt yaptığı çalışmalarla kağıt sektöründe hem Türkiye’de hem de dünyada yıldızını parlatıyor. 32 yıllık tarihinde en yüksek başarılara 2021 yılı içinde ulaştıklarını ifade eden Konya Kâğıt Genel Müdürü Cemalettin Tunç Efe, “Konya Kâğıt olarak 2021 yılı satışlarını rekor bir ciro ile kapattık” dedi.

Konya Kâğıt yaptığı çalışmalarla kağıt sektöründe hem Türkiye’de hem de dünyada yıldızını parlatıyor. Konya Kâğıt Genel Müdürü Cemalettin Tunç Efe, hem kâğıt sektörünü hem de şirketin faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye kâğıt-karton sanayiinin en büyük riskinin ana hammadde olan selülozun ülkemizde üretilmemesi olduğunu ifade eden Konya Kağıt Genel Müdürü Cemalettin Tunç Efe, “2015 yılında 1 milyon tonu geçen toplam selüloz ithalatı 2020 yıl sonu 1 milyon 323 bin tona yükselmiştir. Çin’in selüloz tüketimleri selüloz fiyatlarının ana belirleyicisidir. Dünya selüloz talebinin yüzde 40‘ı temizlik kağıdı, yüzde 25’i Bristol karton, spesiyal ürünlerde, yüzde 30’u bizim de üretim yaptığımız grafik ve yazı tabı kağıtları da, yüzde 5’i de diğer ürünlerde kullanılmaktadır. Selüloz Fabrikası maliyetine gelince çok büyük sermaye gerektiren yatırımlardır. Güncel bir örnek verecek olursak Arauco Selüloz Fabrikası’nın Şili’de devreye alınacak son okaliptüs (HW) selüloz fabrikasının yaklaşık maliyeti 2 milyar 350 milyon dolar civarındadır.” Diye konuştu.

genel-mudur-cemalettin-tunc-efe.jpg

TÜRKİYE KAĞIT-KARTON SANAYİİ ÇOK BAŞARILI BİR YIL GEÇİRDİ

“Covid-19 Pandemi,dijital ve teknolojik gelişmeler bazı kağıt türlerinde azalmalara bazılarında ise talep patlamalarına yol açmıştır” diyen Efe, “2020 ve 2021 yılında temizlik kağıtları pandemi etkisi ile dünya genelinde çok büyük bir talep artışı yaşamıştır. Online ve e-ticaretin artması ile oluklu kâğıtlar ve kartonlarda da yine büyük talep oluşmuştur. Gazete kağıdı tüketimi dünya genelinde düşüş eğilimi en yüksek kağıt türüdür. Ülkemizde üretimi maalesef sonlanmıştır. 2021 yılında özellikle 2.yarıda lojistik sıkıntıları,arz yönlü kısıtlamalar, enerji girdilerindeki yüksek oranlı artışlara rağmen genel olarak Dünya Kağıt-Karton Sektörü ülkelerdeki kapanmaların azalması ve pandeminin etkisinin sınırlı kalması sebebi ile artan talebi yetiştirmekte zorluk çekmişlerdir. Ayrıca lojistik krizi ve pandemi kâğıt-karton üretiminde ihracatçı pozisyondaki Çin’den gelen kağıt karton sevkiyatlarının azalması, Dünya tedarik zincirinin ve çeşitliliğinin önemini ortaya çıkarmış bu konuda Türkiye Kağıt-Karton Sanayii kaliteli ve hızlı üretimi ile ölçek ekonomisinde kapasiteleri yetersiz olmasına rağmen çok başarılı bir yıl geçirmiştir. Kağıt tüketimi kurumsal şirketlerde (banka,holding vs.) örneğin,A-4 fotokopi kağıdı olarak bakarsak tüketim azalmakta buna mukabil mikro bazda her eve yazıcılar girdiği için tüketim artmaktadır. Pandemi ve dijitalleşme ve online eğitim kağıt karton sektörü için stres testi kabul edilebilirse, Türkiye Kağıt-Karton Sektörü bu stres testinden başarı ile çıkmıştır” ifadelerini kullandı.

ek-1.jpg

KONYA KÂĞIT SU KULLANIMI TON KAĞIT BAŞINA 4,5-5 METREKÜP

Konya Kâğıt olarak gelecek nesillere ve dünyamıza olan yükümlülüklerinin farkında olduklarının altını çizen Efe, “Dünya genelinde 80 ülkede 2,1 milyar kişi temiz su sıkıntısı çekmekte, 840 milyon kişinin de elektriğe direkt erişimi bulunmamaktadır. Bu sebeple fosil yakıtlardan uzaklaşarak karbon ve ürün ayak izlerinin düşürülmesi, su tüketimlerinin azaltılması, enerji verimliliği, sürdürülebilirlik raporları, su ayak izi, etkin kaynak kullanımı, çevre etiketi, ürün yaşam döngüsü hayati öneme sahiptir. Yazı tabı kağıdı üretimlerinde ton kağıt başına 8-10 metreküp su kullanımı ortalama olarak geçse de Konya Kağıt su kullanımını ton kağıt başına 4,5-5 metreküpe düşürmüştür. Bu oran sektör ortalamalarının çok altındadır” şeklinde konuştu.

kagit-makinesi.jpg

DÖNÜŞTÜRÜLEN HURDA KÂĞIT 4 MİLYON 670 BİN TON

“Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de atıkların evlerde evsafına göre ayrılmasının sağlanması halinde hurda kâğıtta yüksek oranlı geri dönüşüm oranlarına ulaşılabilir.” Diyen Efe, “2019 yılında Türkiye’de sektörde toplam geri dönüştürülen hurda kâğıt miktarı 4 milyon 352 bin ton iken 2020 yılında yüzde 7,3 artarak 4 milyon 670 bin ton civarına yükselmiştir. Türkiye’de 2020 yılı Kâğıt-Karton Sektörü geri dönüşüm oranı yüzde 46,8 oranında gerçekleşmiştir. Sadece ambalaj kâğıt ve kartonları dikkate alındığında geri dönüşüm oranı yüzde 59,5 oranına yükselmektedir” açıklamasında bulundu.

konya-kagit-3.jpg

“KİTAP ÜRETİMİNDE REKABETÇİYİZ”

Konya Kağıt’ın Türkiye’de 1.hamur yazı tabı kağıdı üretimi konusunda faaliyet gösteren 4 yerli sanayi kuruluşlarından biri olduğunu belirten Tunç Efe, “KOMEKS ismiyle tescil ettirdiğimiz markamız ile aynı zamanda uluslararası pazarlarda da birçok ülkeye ürünlerimiz pazarlanmaktadır. Türkiye’de üretilen yazı tabı kâğıdının yüzde 25’i Konya Kağıt tarafından üretilmektedir. Konya Kağıt Türkiye ve bazı yurtdışı (Ortadoğu,Balkanlar,Afrika ) ülke eğitim bakanlıklarının ana kağıt tedarikçisidir. Dünya genelinde kâğıt- karton üretiminde fazla rekabetçi olamasak da, kitap üretiminde rekabetçi olduğumuz açıktır. Tüm kâğıtlarımız gıdayla temas edilebilir özellikte. Çocuklar devamlı deftere, kitaba dokunuyor. Sonra elini ağzına götürüyor. Onun için bu ürünler yaklaşık 72 testten geçiriliyor. Şu anda her renkten kâğıt yapabilen Türkiye'deki tek fabrikayız" diye konuştu.

konya-kagit-4.jpg

“GLOBAL DÜŞÜN, YEREL UYGULA”

Konya Kâğıt olarak 2021 yılı satışlarını rekor bir ciro ile kapattıklarının altını çizen Efe, “Satışlarımızın yüzde15’i ihracatımızdır. Konya Kağıt Güneşli tesislerimiz Karton Ambalaj konusunda Amerika, İrlanda, İspanya, İsrail ve diğer gelişmiş ülkeler başta olmak üzere toplam satışlarının yaklaşık yüzde 35’ini ihracat gelirlerinden elde etmiştir. Lojistik ve konteyner krizi olmasa bu oranlar yüzde 45 seviyelerinde olurdu. Toplamda 30’dan fazla ülkeye ihracat yapmış olup bu ülkelerden bazıları Ortadoğu ülkeleri, Kuzey Afrika ülkeleri, Balkanlar ,Türki Cumhuriyetler, K.K.T.C., bazı Avrupa ülkeleridir.” Dedi.

konya-kagit-5.jpg

EN YÜKSEK BAŞARILARA 2021’DE ULAŞILDI

Efe şöyle devam etti: “Ödenmiş Sermayesi 130 milyon TL olan Konya Kâğıt olarak 26 Kasım 2021’de hisselerinin yüzde 20’sini halka arz etmiş ve KONKA kodu ile borsada işlem görmeye başlamıştır. Konya Kağıt’a yurtiçi bireysel yatırımcılarda tahsisat tutarının yaklaşık 2,5 katı, yüksek başvurulu yatırımcılarda tahsisat tutarının yaklaşık 7,6 katı, yurtiçi kurumsal yatırımcılarda ise tahsisat tutarının yaklaşık 4,7 katı talep gelmiştir. Halka arzda 56.758 yatırımcı 115.033.895 adet talep iletirken, arz büyüklüğü yaklaşık 799,5 milyon TL olmuştur. Yatırımcılarımızın bu yüksek teveccühüne Konya Kağıt ailesi her konuda çok başarılı bir 2021 yılını geride bırakmıştır. 32 yıllık tarihinde en yüksek başarılara 2021 yılı içinde ulaşmıştır. Satışlarımızın % 70’in üzerindeki kısmı döviz bazlı olduğu için kur dalgalanmaları bizleri minimum seviyede etkilemektedir. Önemli olan kurun yüksek ya da azlığından çok, kurun öngörülebilir olması ve volatilitenin yüksek olmaması daha çok önem arz etmektedir.

konya-kagit-6.jpgkonya-kagit-2.jpgkonya-kagit-1.jpgkonya-kagit-6-004.jpg

konya-kagit-2-001.jpg

konya-kagit-1-004.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.