Konya'da çiftçilerin gözü bu karardaydı! Konya'ya katma değer sağlayacak

Konya'da çiftçilerin gözü bu karardaydı! Konya'ya katma değer sağlayacak

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Konya'ya kenevir ekim izni verdi. Bu kararla birlikte Konya, Türkiye'de kenevir üretimi yapılacak 20. il oldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı, geniş yüzölçümüne sahip ve farklı iklim özelliklerine ev sahipliği yapan Konya Ovası'nda alternatif ürün arayışında olan üreticilere gelir getirici kenevir bitkisinin ekimine izin verdi. Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Konya'nın "Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik" hükümlerine uygun olduğu gerekçesiyle kenevir üretimi için Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan izin aldığını duyurdu. Bu haberin ardından çiftçiler, Konya'da kenevir ekimiyle ilgili görüşlerini gazetemize paylaştılar. Çiftçiler, alınan karardan memnuniyet duyduklarını ve Konya tarımı için yeni bir alternatif ürünün doğmasıyla ilgili sevinçlerini dile getirdi.

ahmet-bestil-001.jpg

“ÇİFTÇİLERİMİZE ALTERNATİF ÜRÜN OLDU”

Konya Ovası'nda alternatif bir ürün olarak kenevirin ortaya çıkmasını ve bu durumun ekonomik açıdan faydalarını vurgulayan Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Bestil, "Kenevir ekimine izin verilmesi, çiftçilerimizi sevindiren bir gelişme oldu. Kenevir, su kullanımı açısından mısıra göre çok daha az gereksinim duyuyor. Kurak alanlarda ve az suyla yetişebilmesi, çiftçilerimiz için hem alternatif bir ürün sunuyor hem de ekonomik olarak avantaj sağlayacak. Konya'da kenevir ekimine izin verilmesi çiftçilerimizi sevindirdi. Sözleşmeli tarım yöntemiyle bu işi gerçekleştireceğiz. Ancak Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) kenevir almayacak ve Ticaret Borsası'nda satış yapılamayacak.

437192.jpg

Kendi müşterilerimizi bulacak ve kooperatif modeliyle sözleşmeli tarım yapacağız. Gelecek sezon kenevire olan ilginin artmasıyla mısır ekiminde bir düşüş bekliyoruz. Ancak ekimler kotalı olacak ve her yere kenevir ekilmeyecek. Kenevirin savunma sanayisi başta olmak üzere kağıt ve tekstil gibi çeşitli sektörlerde ham madde olarak kullanılması, pazar çeşitliliğimizi artıracak. Bu doğrultuda kooperatifler kurduk ve izin almak için çaba harcadık. Şükürler olsun ki izni aldık. Bu kooperatifler aracılığıyla birçok ilçede üretilen kenevirin hem üretimini yapacağız hem de pazarlamasını gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

bekir-kagnicioglu.jpg

“KENEVİR EKİMİ DENETİMLİ OLACAK”

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, kenevir ekiminin yanı sıra keneviri işleyecek sanayi tesislerinin de kurulacağını açıkladı. Kağnıcıoğlu, "Kenevir ekim izninin verilmesi, Konyalı çiftçiler için sevindirici bir gelişme. Konya tarımına yeni bir ürün daha eklenmiş oldu. Ayrıca, keneviri işleyecek sanayi tesislerinin kurulması planlanıyor. Bu durum, çiftçilerimiz ve ekonomi açısından Konya'ya katma değer sağlayacak. Çiftçilerimiz bu gelişmeden memnun. Altınekin olarak belki bu sene ekim gerçekleştiremeyebiliriz, ancak gelecek sezon itibarıyla kenevir ekimi Altınekin'de başlayacak.

kenevir-cesidi-aa-1615428.jpg

Kenevir ekimi, diğer sulama gerektiren ürünlere nazaran daha az su tüketir. Ayrıca, kenevir oksijen üretimine katkı sağlar ve Konya'nın hava kalitesini iyileştireceğini düşünüyorum. Çiftçilerimiz kenevirden para kazandıkça, su tüketimi fazla olan ürünlerden kaçınacaklardır. Kenevir ekimi, denetim altında gerçekleşecek ve belirli bir kota uygulanacak. Bu konuda kooperatifler var ve bu kooperatiflere bağlı çiftçilerimiz ekim yapabilecekler. Kenevir ekimi izninin verilmesinde başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Konya İl Tarım Müdürlüğü olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

ABDULĞANİ ÇİFTÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.