EYT komisyonda: Staj için harekete geçtiler

EYT komisyonda: Staj için harekete geçtiler

EYT düzenlemesi Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda ele alınırken, muhalefet partileri staj mağdurları için harekete geçti. Staj ve çıraklık sigortasının emeklilik başlangıcı sayılmasını istiyorlar.

Milyonların sabırsızlıkla beklediği EYT düzenlemesi Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda ele alınırken, muhalefet partileri staj mağdurları ve kademeli prim günü için harekete geçti. Staj ve çıraklık sigortası ile ilgili emeklilik başlangıcı sayılması ile kademeli prim günü şartının kaldırılmasını istiyorlar.

PANKARTLI MESAJ

Bazı CHP milletvekilleri EYT Düzenlemesinin ele alındığı komisyon toplantısına ellerinde pankartlarla katıldı. Pankartlar staj ve çıraklık sigortasının normal sigorta başlangıcı sayılması yönünde mesajlar içeriyor.

CHP’li vekiller, konuşmalarında da şu tekliflerde bulunuyorlar:

  • Staj ve çıraklık sigortası emeklilik başlangıcı sayılmalı
  • Prim şartı kaldırılmalı
  • Deprem mağdurları yasaya alınsın

KİMLERİ KAPSIYOR?

Kanun teklifi komisyon görüşmelerinin ardından Genel Kurul'a getirilecek. Düzenlemeyle ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı elde edecek. 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar ve gerekli prim gün şartını sağlayanlar düzenlemeden faydalanacak. SSK'lı EYT'liler 5 bin-5 bin 975 gün arasında değişen prim günleriyle emekli olabilecek. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamındaki kadınlar 7 bin 200, erkekler ise 9 bin prim günüyle yasadan yararlanabilecek.

E-Devletten EYT için askerlik ve doğum borçlanması nasıl yapılır? Başvurular ne zaman yapılacak?

Başvurular, kanun Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra başlayacak. Koşulları yerine getirenler, Süre sınırı olmaksızın, SGK ve e-Devlet'ten başvuru yapabilecek.

EYT duzünlemesinden yararlanmak isteyenler emeklilik için başvuru dilekçesi verecek.

Maaşlar ne zaman ödenecek?

Maaşlar dilekçe verildikten sonraki ay başından itibaren ödenmeye başlanacak. İlk maaşlarının mart ayında ödenmesi planlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.