El becerisiyle toprağı sanata dönüştürüyor

El becerisiyle toprağı sanata dönüştürüyor

Dedesinden miras çömlek ustalığını Konya’da sürdürmeye çalışan 17 yaşındaki Taha Işık, el becerisiyle toprağı sanata dönüştürüyor.

Dedesinden miras çömlek ustalığını Konya’da sürdürmeye çalışan 17 yaşındaki Taha Işık, el becerisiyle toprağı sanata dönüştürüyor. Taha Işık, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden olan çömlek ustalığının yok olmaması için elinden geleni gayreti gösteriyor. Çömlek ustalarının artık parmakla sayıldığını ifade eden Taha Işık, “Çömlekçilik desteklenmezse yok olmakla karşı karşıya kalacak” dedi.

KENDİNİZDEN BAHSEDER MİSİNİZ?

Adım Taha Işık. 17 yaşındayım Liseye gidiyordum bıraktım sonradan açığa geçtim.

BU ZANAATIN GELECEĞİ HAKKINDA NELER SÖYLEYEBİLİRSİNİZ?

Ben çok aydınlık görüyorum açıkçası. Toprak sanatı olması sebebiyle az da olsa bitmeyecek bir meslek diyebilirim. Bu işten şuan ekmek yiyen çok insan var: yapanı, satanı olarak. 35 senedir burası faaliyet gösteriyor. 30 sene kadar rahmetli dedem buraya bakıyordu. Hem buranın olsun hem de dedemin mirası emeği olaraktan buranın kapanmasını istemedik. Babam uzun yol şoförü olduğu için de ben ile annem geçtik başına. 5 senedir de buradayız.

KİMLERE SATIŞ GERÇEKLEŞTİRİYORSUNUZ?

Daha çok halka satışımız var ama bazen toptancılar da geliyor mesela; balık restoranları, kebapçılar, oteller ve lokantalara gibi çeşitli yerlere satışlarımız oluyor.

BAŞKA BİR ÜRÜN SATIŞINIZ VAR MI?

Evet var. Sepet ürünleri de satıyoruz. Sepet ören çok az olması sebebiyle sattığımız ürünler arasına ekledik. Konya halkının da merakı var tabi ki.

VATANDAŞLARIN İLGİSİ NASIL?

Eski bir zanaat olduğundan dolayı ilgilerini çekmeyi başarıyoruz. Geliyorlar, inceliyorlar, fotoğraflar çekiyorlar, satın alıyorlar.

EKLEMEK İSTEDİĞİNİZ BİR ŞEY VAR MI?

Keşke bu tür eski zanaatlarımız gün geçtikçe değer kaybetmese insanlar unutmasa demek istiyorum. Sahip çıkmamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu bizim köklü bir değerimiz.

AYŞE TEMİZ

39dabffb-ac9f-4ba6-965b-e751a67a5d41.jpg

554e284f-b073-4f35-8382-4358d6384470.jpg

9fe4f715-8076-4afa-bd95-709df8eec6b8.jpg

fb3de2fe-541e-4ded-afa3-338f11b7412c.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.