Başkan Bulut: Çimento fiyatları rekor seviyede

Başkan Bulut: Çimento fiyatları rekor seviyede

İnşaat sektöründe kritik bir rol oynayan çimento fiyatlarının rekor seviyelere ulaştığını belirten KOMÜT Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bulut, çimento üreticilerinde tekelleşme olduğunu ifade ederek müteahhitlerin gerekirse beton alımını durduracağını söyled

Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bulut, son dönemlerde inşaat sektöründeki yaşanan maliyet artışlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. İnşaat maliyetlerinin artmaya devam ettiğini vurgulayan Başkan Adem Bulut, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ocak ayı verilerine göre; inşaat maliyet endeksi bir önceki aya göre yüzde 15.70, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67.87 arttı. Yıllık artışta son 6 aydır benzer seviyeler görülürken, aylıkta hızlı yükseliş gerçekleşti. Bu verilerin üzerine bir de maliyet ve enerji girdilerini gerekçe gösteren çimento üreticileri zam üstüne zam yapıyor. 1 Nisan itibariyle gelen yüzde 25 zam ile geçmiş dönem fiyat tarifesi ile ilgili karşılaştırmalar yaptığımızda 3 yıl içerisinde çimentonun tonu 20 kat artarken beton ürünleri 14 kat zamlandı” şeklinde konuştu.

ÇİMENTO ÜRETİCİLERİ TEKELLEŞMEYE GİDİYOR

Çimento üreticilerinin tekelleşmeye giderek fahiş zam yaptığına dikkat çeken Başkan Bulut, “Her fırsatta maliyetlerinin ortalama yüzde 50’sinin enerji olduğunu söyleyen üreticiler, son 3 yılda 20 kata varan zam yaptılar. Yine son 3 yıldaki enerji artışına baktığımızda ise bu oran yüzde 600-700 seviyelerinde. Aradaki fark kabul edilebilir bir oran değil. Bu durum üreticilerin tekelleşmeye giderek fahiş zam yaptığının göstergesi. Gerekirse biz müteahhitler olarak tepkimizi göstermek için beton alımlarını durduracağız” şeklinde konuştu.

HER FIRSATTA FİYAT ARTIRIMI YANLIŞ!

Son altı ayda enerji maliyetlerinde herhangi bir artış gözlemlenmezken 1 Nisan itibariyle çimentoya yapılan zammı eleştiren Başkan Bulut, “Çimento inşaat sektörünün ana kalemi diyebiliriz. İşin garip tarafı son 3 yıla baktığımız zaman hiçbir girdi kalemi 20 kat artmadı. Bunun yanında enerji ve akaryakıt maliyetlerinde de herhangi bir artış gözlemlenmedi. Ama çimentoya her fırsatta fiyat artırımı yapılıyor. Bu durum Türkiye genelindeki inşaat sektörünü ve müteahhitleri zor durumda bırakıyor. Haliyle bu durum nihai tüketici olarak ev alacak olan kişilere yansıyacak ve ev fiyatları artacak. Hatta başlanılan projeler bile bitmeyebilir. Bu konuda bizlerde müteahhitler olarak endişe taşıyoruz. Sorunun bir an önce Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlar nezdinde çözüm üretilmesi gerekiyor. Üretici olarak bizler bununla ilgili bir beklenti içindeyiz. Buna dur demenin vakti geldi. Gerekirse KOMÜT üyelerimizle birlikte ortak hareket ederek tepkimizi gerek söylemimiz gerekse eylemlerimizle ifade edeceğiz. Bu fahiş fiyat artışı ile ilgili Ticaret Bakanlığımızın konunun takipçisi olacağının inancındayız” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.