Bütçe açığı vatandaşın sırtından mı kapatılacak? Çiftçiye bir darbe daha mı?
Bütçe açığı vatandaşın sırtından mı kapatılacak? Çiftçiye bir darbe daha mı?
Türkiye’nin en önemli gündemi vergiler oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı enflasyonu kontrol altına almak için alım gücünü düşürmekte kararlı görünüyor. Bir yandan da vergilerle hazinenin kasası doldurulmaya çalışılıyor. Temel tüketim ürünleri arasında bulunan et ve süt ürünleri ise hammaddeye gelen zamlar ve vergilerle büyük bir zam furyasıyla karşı karşıya kaldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni vergi paketinde yem ve gübrede KDV’nin artırılması planlanıyor. Yeni vergi paketi KDV’nin yemde yüzde 10’a, gübrede ise yüzde 20’ye çıkarılması öngörülüyor. Yem ve gübrede KDV oranı 2016 yılında sıfırlanmıştı. AK Parti Hükümeti'nin 2015 yılı seçim vaatleri kapsamında yem ve gübrede sıfırlanan KDV oranı 9 yıl sonra yeniden artırılacak.
BÜTÇE AÇIĞI VATANDAŞIN SIRTINDAN KAPATILACAK
Çiftçilikle iştigal eden vatandaşları zorunlu fiyat artışına itecek yeni vergi uygulaması yemde KDV oranının yüzde 10’a, gübrede ise yüzde 20’ye çıkarılmasını öngörüyor. Yem ve gübre fiyatlarına KDV artışıyla birlikte ciddi bir zam gelecek. Çiftçinin girdi maliyetlerinin artması, gıda enflasyonunu da yukarıya çekecek. Bu da vatandaşa zamlı ürünler olarak dönecek. Yem ve gübrede KDV oranının artırılmasına gerekçe olarak, KDV indiriminden beklenen faydanın sağlanamaması gösterildi. 2016 yılında yapılan düzenleme ile yemde yüzde 8, gübrede ise yüzde 18 olan KDV oranı sıfırlanmıştı.
ET VE SÜT ÜRÜNLERİNE YÜZDE 10 ZAM GELECEK
Yemde KDV’nin yüzde 10’a çıkarılması, doğrudan yem fiyatlarına yüzde 10 zam anlamına gelirken, bu da doğrudan et ve süt fiyatlarına yansıyacak. Bu sene bir yandan vergi bir yandan da zam senesi olarak kayıtlara geçecek.
Kaynak Milligazete
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.