Sığır kesim fiyatı 330 liraya çıkarak et fiyatları yeni bir rekor kırdı!

Sığır kesim fiyatı 330 liraya çıkarak et fiyatları yeni bir rekor kırdı!

Sığır kesim fiyatı 330 liraya çıkarak et fiyatları yeni bir rekor kırdı!

Kesim fiyatlarının bayram öncesi sert bir şekilde yükselmesi, Tarım Bakanlığı ile ESK'yı telaşlandırıken, artan fiyatlara yapay kararlarla müdahale edilmek istendi. ESK, piyasa Brezilya'dan ithal edilecek 14-15 bin baş kasaplık hayvanın 18-20 Nisan'da Türkiye'ye geleceği mesajını verirken, ikinci hamle olarak da besilik hayvan ithalatında ikinci gemiden mal alacak besicilerden hayvan bedelinin yüzde 25’ini yatırmaları istendi. Ancak ESK'nın bu müdahalesine rağmen kesim fiyatlarında bir yumaşama görülmedi.

Hayvancılıkta bütün ipler kopmuş durumda. Uygulanan yanlış politikalardan dolayı Türkiye adım adım karkas ithalatının özel sektöre açılmasına doğru giderken, ESK’da yapılan ithalatlarla günü kurtarmaya çalışıyor. Ancak hala besilik hayvan ithalatındaki belirsizliğin giderilememesi krizin daha da derinleşmesine neden oluyor.

Karkas kesim fiyatları bayram öncesi yeni rekorlar kırarken, ESK’nın artan fiyatları yapay müdahalelerle düşürmeye çalıştığı ortaya çıktı.

HAYVAN BEDELİNİN YÜZDE 25’İNİN PEŞİN ÖDENMESİ İSTENDİ

ESK, yükselen et fiyatlarına müdahale etmek için besilik hayvan ithalatında gelecek ikinci gemiden mal alacak besicilerden hayvan bedelinin yüzde 25’inin ödenmesini istedi. Bu hamle, piyasada ikinci gemi geliyormuş algısı oluştururken, kesim fiyatlarının da biraz olsun düşmesi planlanmıştı. Ancak hayvan bedelinin yüzde 25’ini ödemek isteyen besiciler, daha geminin yola çıkmadığını öğrenince şok oldular. İkinci geminin Brezilya’dan mı yoksa Uruguay’dan mı geleceğinin bilgisi de verilmezken, geminin bugün yola çıkması durumunda asgari 25-30 gün sonra geleceği düşünülürse, önümüzdeki bir ay içinde yine ülkeye besilik hayvan girişinin olmayacağını gösteriyor. Bunun ortaya çıkması ESK'nın hamlesini de boşa çıkardı.

BREZİLYA'DAN İTHAL EDİLEN 14-15 BİN BAŞ KASAPLIK HAYVAN 20 NİSAN'DA LİMANA YANAŞIYOR!

Diğer yandan ESK’nın Brezilya’dan 14-15 bin baş kasaplık hayvan ithal edileceği mesajını vererek artan fiyatlara müdahale etmek isteği kaydediliyor. Brezilya’dan ithal edilen kasaplık hayvanların 18-20 Nisan tarihlerinde Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. İthal kasaplık hayvanların geleceği haberi ile kesim fiyatlarının biraz olsun düşmesi planlanmıştı ancak bundan da istenilen sonucun alınamadığı ifade ediyor.

YAĞLI VE YAĞSIZ KESİM FİYATI KAÇ LİRA?

Bayram öncesi fiyatların sert bir şekilde yükselmesiyle birlikte Ankara'da Angus sığır kesim fiyatı 320-325 liraya çıkarken, yerli yağlı kesim fiyatı da 340 liraya yükseldi. Ankara'da Avrupa yağlık kesim fiyatı da 350 lira seviyesinde bulunuyor.

Diğer yandan Kırşehir yağsız kesim fiyatı da 390 liraya kadar çıktı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.