"Asgari ücret zammı yüzde yirmi beşi geçmemeli"
MÜSİAD Başkanı Asmalı: Asgari Ücrette Yüzde 25'in Üzerinde Artış Doğru Değil
MÜSİAD Başkanı Asmalı: Asgari Ücrette Yüzde 25'in Üzerinde Artış Doğru Değil
MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, asgari ücret artışına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Asmalı, asgari ücrette yapılacak artışın yüzde 25’in üzerinde olmaması gerektiğini belirterek, büyük bir artışın enflasyon hedeflerine zarar verebileceğine dikkat çekti.
Varlık Yönetimi programına katılan Asmalı, "Bana göre yüzde 25'in üzerinde bir asgari ücret artışı doğru değil" ifadelerini kullanarak, asgari ücret zammının ekonominin sürdürülebilirliği açısından dikkatle yapılması gerektiğini vurguladı.
Asmalı, artışın sadece asgari ücretlileri değil, tüm çalışan kesimi etkileyen bir konu olduğunu belirterek, bu tür büyük oranlarda artışların popülizme kayabileceğini ve piyasalar üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini söyledi. "Enflasyon hedeflerine yönelik verilen bu kadar büyük mücadeleye zarar getirecek bir asgari ücret artışını bizde doğru bulmuyoruz" diyen Asmalı, bunun aynı zamanda şirketler için sürdürülebilirliğini zorlaştıracak bir durum olduğunu belirtti.
“Buna Şirketler Dayanamaz”
Asmalı, bazı şirketlerin bu kadar büyük bir artışı karşılamayacak durumda olduğunu ifade ederek, "Bana göre yüzde 25'in üzerine bir asgari ücret artışı doğru değil. Bu artık popülizme girer. Yüzde 25'i bile veremeyecek şirketler var" şeklinde konuştu. Ayrıca, geçtiğimiz yıl ara zam yapılmamasına rağmen firmaların yüzde 70’inin kendi bünyelerinde ara zam yaptığını, bunun da piyasa koşullarına bağlı bir durum olduğunu aktardı.
"Tekstil Sektörü Mısır'a Taşınmasaydı..."
MÜSİAD Başkanı, Türkiye'nin tekstil sektörünün yüksek maliyetler ve popülist yaklaşımlar nedeniyle yurt dışına taşınan fabrikaları örnek gösterdi. "Eğer biz bu noktada popülizmi yapmasaydık, tekstil sektörümüz Mısır’a taşınmazdı, Mısırlı 100 bin kişiye iş değil de; Batman’daki, Güneydoğu’daki, İç Anadolu’daki insanlarımızla o fabrikalar devam ederdi. O fabrikalar sökülüp oraya gitmezdi" ifadelerini kullandı.
Yapısal Reform Vurgusu
Türkiye'nin ekonomisini yeniden yapılandırması gerektiğini belirten Asmalı, "Türkiye ekonomisi yapısal reformlarla yeni bir hikaye yazmalı" diyerek, ihracatçılar olarak verimlilik ve inovasyona odaklanmanın önemine değindi. Ayrıca, kur ithalatının teşvik edilmemesi gerektiğini ve ihracatçının da üzülmemesi gerektiğini belirten Asmalı, "Rekabet gücümüzü koruyarak ve pazar kaybetmeyerek üretmemiz lazım" diyerek, dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini ifade etti.
Asmalı'nın açıklamaları, asgari ücret artışlarının yalnızca işçiler değil, tüm ekonomi için dikkate alınması gereken önemli bir konu olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.