Akaryakıtta bayram öncesi zam beklentisi tepkiye neden oldu!

Akaryakıtta bayram öncesi zam beklentisi tepkiye neden oldu!

Akaryakıtta bayram öncesi zam beklentisi tepkiye neden oldu!

Araç sahipleri, Kurban Bayramı tatili öncesinde akaryakıt fiyatlarındaki değişiklikleri yakından takip ediyor. Brent petrolün varil fiyatının 81 doları aşması ve döviz kurundaki yükselişin devam etmesi, fiyatların artacağı beklentisini güçlendiriyor.

Brent Petrol ve Döviz Kuru Etkileri

Brent petrol fiyatlarının yükselmesinde, yaz aylarında artan seyahatler nedeniyle petrol talebinin yükseleceği beklentisi önemli bir etken olarak öne çıkıyor. ABD'de petrol sondaj kulelerinin sayısının azalması ve Orta Doğu'daki jeopolitik risklerin devam etmesi de arz endişelerini artırarak fiyatların yukarı yönlü hareketini destekliyor. Sektör kaynaklarından alınan bilgilere göre, bu hafta motorin fiyatlarında 1,70 TL'lik bir zam yapılması bekleniyor.

Güncel Akaryakıt Fiyatları

İstanbul'da akaryakıt fiyatları şu şekildedir: Avrupa yakasında benzin litre fiyatı 40.24 TL, motorin litre fiyatı 39.28 TL, LPG litre fiyatı ise 20.19 TL olarak belirlenmiş durumda. Anadolu yakasında ise benzin 40.12 TL, motorin 39.18 TL, LPG ise 19.64 TL seviyelerinde seyrediyor. Başkent Ankara'da benzin litre fiyatı 41.21 TL, motorin litre fiyatı 40.26 TL, LPG litre fiyatı ise 20.19 TL olarak belirtilmiş. İzmir'de ise benzin 41.47 TL, motorin 40.61 TL, LPG 19.89 TL olarak satılıyor.

Akaryakıt Fiyatlarının Hesaplanması

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatlarının belirlenmesinde gümrüksüz rafineri fiyatı, ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle hesaplanır. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayımlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru dikkate alınır. Bu değişkenler belirli bir fiyat değişim farkında takip edilerek gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde edilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.