Hacker Nedir? Nasıl Hacker Olunur?

Hacker Nedir? Nasıl Hacker Olunur?

Hacker, internet ağ yapısı ve bilgisayar işletim sistemlerindeki açıkları kullanarak izinsiz bir şekilde bilgisaya,sunucu ve internet sitelerine giren, kişisel ve önemli verileri çalan veya sistemin çalışmasını engelleyecek işlemler yapan korsanlardır.

Etik Hacker Nedir? Nasıl Etik Hacker Olunur?

Etik Hacker, programlama ve bilgisayar sistemleri hakkındaki bilgi ve becerilerini, olumlu yönde kullanan kişilere denir. Bu kişiler Hacker faaliyetlerini daha başlamadan önlemeye çalışan ve sistemdeki açıkları tespit etmeye çalışan kişilerdir. Tespit edilen açıkları düzelterek sistemlerin daha korunaklı olmasını sağlarlar. Genelde şirketlere danışmanlık hizmeti verirler ayrıca büyük şirketlerde IT (Information Technology) departmanlarında sürekli personel olarak da bulundurulurlar.

Bug Bounty Etkinliklerine Katılın

Bug Bounty sistem güvenlik açıklarını ve hatalarını bulan kişilere ödül vermek üzere oluşturulmuş bir iş modelidir. Siber güvenlik ihtiyacı üst düzeyde olan internet siteleri, platformlar veya program üreticileri ile kritik bilgiler ile iş yapan firmalar bu yönteme başvurmaktadır.

Etik Hacker veya Siber Güvenlik Uzmanı olarak tabir edilen kişilere verilen özel izinler sayesinde sistemler taranır ve açık bulmaya çalışılır. Bu işlem sonucunda açıkları bulan ve bildiren kişiler para ödülü kazanırlar.

Yasal bir şekilde Hackerlık yeteneklerinizi gösterebileceğiniz ve sonunda ödül alacağınız bir iş olduğu için kendini geliştirmek isteyen kişiler için idealdir.

Hacker’lar Kaça Ayrılır?

Beyaz Şapkalı Hacker

Hacker olarak önünüzde iki yol var aslında; bilgilerini iyi yönde veya kötü yönde kullanmak. Eğer karanlık tarafta yer almak istemiyorsanız Beyaz Şapkalı Hacker veya Etik Hacker olarak yolunuza devam edebilirsiniz. Beyaz şapkalı Hacker, kurumlara veya şirketlere ait sistemlerin açıklarını önceden tespit edip onlara bilgi verirler, amaçları kötü niyetli Hackerların bu açıkları kullanmasını önlemeye çalışmaktır.

Siyah Şapkalı Hacker

Bilgi ve becerilerini bilgisayarlar veya ağlara sızarak bilgileri çalmak veya zarar vermek için kullanan Hackerlar Siyah Şapkalı Hacker olarak ifade edilir. Bilgisayar korsanı olarak da bilinirler. İllegal şekilde elde ettiği verileri (Kredi Kartı bilgisi, kişisel veriler veya ticari önemi olan dosyalar) satan veya bizzat kullanan kişilerdir. İllegal yani yasadışı olan bu eylemler Dünya genelinde ciddiye alınan suçlar arasındadır. Siber suçlarla mücadele için ülkemizde Siberay adlı bir kurum oluşturulmuştur.

Gri Şapkalı Hacker

Bilgi ve becerilerini sadece hobi amaçlı kullanan bu kişiler sistemlere, ağlara sızar ancak veri çalmaz ve zarar vermezler. Bu işi sadece yapabiliyor olmaktan haz duyan bu kişilerin sonrasında Siyah Şapkalı Hacker olma ihtimali oldukça yüksektir.

Siber Güvenlik Uzmanları

Bu kişiler oldukça kapsamlı siber saldırı ve güvenlik bilgisine sahiptirler ve sistemlerin hackerlara karşı savunulması ve korunması için çalışırlar. Hackerlardan daha fazla bilgi ve beceriye sahip olmaları gerekir. Siber güvenlik işi sürekli bir iştir ve sürekli mücadeleyi gerektirir. Bu olayı biraz da halat çekme oyununa benzetebiliriz. Bu çalışanların görevi sistemin açıklarını iyice kapatarak sürekli olarak dış tehlikelerin sisteme penetre olmasını engellemeye çalışmaktır.

Bir Hacker’ın Bilmesi Gereken Yazılım ve OS

Hacker olabilmek ve onları kötüye kullanabilmek için sistemleri iyi tanımak ve açıklarını bilerek onu kullanabilmek gerekir. Bunu yapabilmeniz için bilmeniz gereken programlama dilleri nelerdir başlıklar halinde sunalım.

HTML

HTML (HyperText Markup Language) internet sitelerinin görüntülenebilmesi için kullanılan en önemli dillerdendir. Siz de takdir edersiniz, bu yapıyı bilmeden açıklarını kullanmak pek mümkün olmayacaktır.

PHP

PHP (HyperText PreProcessor) internet sitelerinin sunucu tarafındaki işlemlerin yürütülmesi için kullanılan bir dildir. İnternet sitesinin görünen kısmındaki hareketlerin çalışmasını arka planda PHP kodları ile yönetirsiniz.

C++

En yaygın programlama dillerinden biridir. Birçok programın altyapısı C++ ile hazırlanmıştır. En çok bilinen işletim sistemi Windows C ve C++ derleyicilerle oluşturulmuştur. Eski bir programlama dili olmasına rağmen hala oldukça kullanışlı ve popüler bir dildir.

OS (Operating System) İşletim Sistemleri

Windows, MacOS, Linux ve Unix tabanlı işletim sistemlerini manipule edebilmek için bu işletim sistemlerine hakim olmak, çalışma mantığını kavramak ve kullanmayı bilmek gerekir. İşletim sistemlerini tanımak için eğitimler alabilirsiniz.

Python

Python günümüzün en popüler dillerinden biridir. Python ayrıca çapraz platformlarda (Windows, MacOS, Unix) kullanılabilen ve öğrenmesi kolay dillerden biridir. Geniş kütüphaneleri ile kapsamlı işlemler yapma kabiliyeti vardır. Kali Linux üzerinde kullanacağınız birçok Framework, Python kütüphanelerinden yüklenmektedir.

Veritabanı (Database) Sistemleri

SQL veritabanlarını yönetmek için oluşturulmuş bir sorgulama dilidir. Veritabanları, verilerin düzenli ve tablolar halinde saklandığı özel alanlardır. Özel sorgu ifadeleri ve komutları ile veriler alınabilir. Her Web sitesinin bir veritabanı vardır. Bu veritabanlarına erişebilen Hackerlar, sorulama komutlarını kullanarak istediği verileri kolayca bulabilir. MySQL, Microsoft SQL, MariaDB, PostgreSQL gibi farklı veritabanı sistemleri vardır.

Git ve GitHub

Git, yazılımların geliştirilmesi süreçlerinde hız kazanabilmek ve çok sayıda programcının bir arada çalışmasını sağlamak için geliştirilmiş bir kod ve kaynak yönetim sistemidir. GitHub denen platformla birlikte çalışır. Bu platformda yazılımcılar ister kendi geliştirdikleri yazılımların kodlarını paylaşabilirler. Açık kaynak kodlu yazılımların geliştirilmesi de bu platform sayesinde oldukça kolaylaşmıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.