Deep Web ve Dark Web Nedir?

Deep Web ve Dark Web Nedir?

Google'ın görsel arama sayfasında Deep Web diye bir arama yaptığınızda muhtemelen göreceğiniz fotoğraf Ice Berg buzulu (buz dağı) olacaktır. Yani Google üzerinden bu aleme giriş yapamazsınız.

Dark web nedir?

Dark web, internetin IP adresleri gizlenmiş web sitelerinden oluşan küçük bir bölümüne verilen isimdir. Bu sitelere erişim için ziyaretçilerin IP adreslerini ilgili web sitesinden de gizleyecek özel programlar kullanması gereklidir. Bu özel araçlar olmadan bu sitelere erişmek veya onları arama motoru sonuçları içerisinde görmek imkansızdır. Tüm dark web siteleri, dark net üzerinde barınır ve neredeyse tüm trafikleri şifrelenir.

Dark web ne amaçla kullanılır?

Dark web, tek bir kullanım amacına sahip değildir. Hem meşru hem de gayrimeşru amaçlarla kullanılabilir. Ancak her halükârda internetin herkese kısmında bulunamayan şeyler için kullanılır. Bu nedenle, “dark web izle” gibi aramaların bir anlamı yoktur; bu ağa değişken ancak belirli bir amaç doğrultusunda girilir ve daima yüzeysel ağda bulunmayan şeyler aranır.

Bir fikriniz olması için, dark web’de bulabileceğiniz şeylerden bazıları şunlardır:

  • Bilimsel makaleler sunan ve her kullanıcının ücretsiz olarak erişebileceği siteler,
  • Belirli bir siyasi parti veya politika ile bağlantısı olmayan haber ağları,
  • Psişik güçlerden UFO’lara kadar her şeyin tartışabildiği forumlar,
  • Kitaplar ve çizgi romanlar içeren çevrimiçi kütüphaneler,
  • Resmi Facebook sitesi.

Bunlar büyük ihtimalle dark web hakkında duyduklarınıza uymayan örneklerdir. Çoğu kişi, dark web’i yalnızca illegal amaçlarla kullanılan bir ağ olarak düşünür ve bu belli bir dereceye kadar doğrudur. Zira bu ağdaki çevrimiçi etkinliklerin şifreli olması ve kullanıcıların kimliklerini gizleyebilmesi, illegal faaliyetler için de kullanılabilmesini sağlar. Bu bağlamda, suçluların dark web’de gerçekleştirdiği illegal faaliyetlerden bazıları şunlardır:

  • İllegal faaliyetlerle bağlantılı materyaller hakkında konuşmak ve bunları paylaşmak,
  • Uyuşturucu ve diğer yasa dışı malzemeleri satmak,
  • Silah satmak,
  • Çalıntı kredi kartı ve banka bilgilerini satmak,
  • İllegal hizmetler satın almak.

O halde, dark web yasadışı bir oluşum mudur? Çoğu ülke dark web’i illegal olarak tanımlamaz. Zira burası da aynı normal internet gibi yasal veya yasadışı amaçlarla kullanılabilir. Dark web’in kendisi iyi veya kötü değildir, ancak kullanıcılar onu hem iyi hem de kötü amaçlarla kullanabilir.

Dark web ve deep web arasındaki fark nedir?

Dark web ve deep web terimleri genellikle aynı anlamda kullanılır ve çoğu kişi bunların aslında birbirinden farklı terimler olduğunun farkında değildir. Benzer terimler olsalar da, internetin iki farklı katmanını ifade ederler.

İkisi arasındaki farkı anlatabilmek için, önce internetin “katmanlarından” bahsetmemiz gerekir. Genel olarak, internetin iki katmandan oluştuğunu söylemek mümkündür. Bunların ilki, “yüzeysel” olarak adlandırılan katmandır. Basitçe izah etmek gerekirse, Google gibi arama motorlarının endeksleyebildiği ve ayrı bir program ve/veya araç kullanmadan ziyaret edebildiğiniz içerikten oluşur. Adreslerinin sonu “.com” veya “.org” gibi alan adlarıyla biten tüm siteler yüzeysel internetin parçasıdır. Çoğu kullanıcı için, internet yüzeysel katmandan ibarettir. Ancak gerçekte, yüzeysel katman internetin yalnızca %5’lik bir kısmını kapsar.

Deep web, Bing veya Google gibi arama motorları tarafından endekslenmeyen tüm çevrimiçi içeriğe verilen isimdir. Deep web içeriğini aramak için Google’ı kullanırsanız hiçbir sonuç alamazsınız zira Google bu içeriği endekslemez. Dogpile gibi bazı arama motorları deep web verilerini gösterebilir ancak bu özelliği sunan motorların çoğu büyük kuruluşlar tarafından satın alınarak kapatılmıştır.

Deep web bilgilerinin çoğu ilgi çekici değildir ve büyük bir kısmı şifreyle veya ödeme yaparak erişilebilen verilerden oluşur. Kurum içi ağlar, şifreli veritabanları ve güvenlik duvarları (firewall) arkasına gizlenen her türden içerik deep web’in parçasıdır. Bu bağlamda, internetin neredeyse %90’ı deep web verilerinden oluşur. Arama motorları bu içeriği şifreli olması, herkese açık olmaması veya bir şekilde korunuyor olması nedeniyle indeksleyemez. Basit bir örnek vermek gerekirse, bir bankanın müşteri isim ve adreslerini içeren veritabanına internet üzerinden erişmek mümkündür, ancak bunu sadece gerekli yetkilere ve şifrelere sahip kişiler yapabilir: Arama motorları, bu nedenle bu veritabanını endeksleyemeyecektir. Ancak bu veri, halen deep web’in bir parçasıdır.

Dark web ise deep web’in bir alt kümesidir. Yani deep web, diğer şeylerin yanı sıra dark web’i de kapsayan genel bir terimdir. Bu bağlamda, deep web bir buzdağı ise, dark web o buzdağının en alt kısmını oluşturur. Dark web siteleri de sıradan arama motorları tarafından indekslenmez zira bu sitelere erişmek için özel araçlar kullanmak gereklidir. Dolayısıyla, onların içeriğini de arama sonuçları arasında göremezsiniz. Hatta “dark web sites” veya “dark web links” gibi aramalar bile sadece konuya dair genel bilgiler veren kaynakları listeleyecek, gerçek dark web içeriğini göstermeyecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.